Vargáné Csobán, KatalinPapp, Zsuzsánna Zsófia2025-12-182025-12-182025-10-28https://hdl.handle.net/2437/401048Szakdolgozatom témája az ételintoleranciával és speciális étrendigényekkel rendelkező személyek lehetőségeinek felmérése volt, különösképpen debreceni kávézókban és cukrászdákban. Manapság egyre többen szenvednek ételintoleranciában, vagy követnek speciális étrendeket. Növekszik a „mentes” termékek iránti kereslet a vendéglátóhelyeken is, nem csupán az otthoni háztartásban. Munkám során bemutatom az ételallergia és az ételintolerancia közötti különbségeket, az ételintolerancia típusait és az egyéb speciális étrendeket. Ezt követően ismertetem primer kutatásom eredményeit. Kutatásom célja, annak feltárása, hogy a debreceni kávézók és cukrászdák milyen módon és mértékben biztosítanak alternatívákat ennek a fogyasztói csoportnak. Ezeknek az étrendeknek a mindennapos követése és szigorú betartása sok nehézséget tud okozni az adott személynek. Mindent összevetve, szerettem volna megtudni, hogy egy speciális étrendigény milyen mértékben változtatja meg az emberek életmódját és étkezési szokásaikat vendéglátóhelyeken.52huételintoleranciavendéglátásspeciális étrendigénygazdaságtudományÉtelintoleranciával és speciális étrendigényekkel rendelkező személyek lehetőségei debreceni kávézókban, cukrászdákbanOptions for people with food intolerances and special dietary needs in cafés and pastry shops in DebrecenKözgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.