Borbély, JánosnéHege, Renáta2011-05-272011-05-2720112011-05-27http://hdl.handle.net/2437/108909A korszerű szerológiai (vérvizsgálati) tesztek bevezetését követően az utóbbi pár évben bebizonyítást nyert, hogy a coeliakia előfordulása kapcsán Magyarországon a korábbi adatokhoz képest mintegy 10-szer magasabb gyakoriságot találtak. Dolgozatomban arra vállalkoztam, hogy szakirodalmi áttekintés útján elmélyedjek a lisztérzékenység kialakulásában, genetikájában ill. a coeliakia diagnosztizálásában. Fontosnak tartottam kitérni a magas rostfogyasztás és a lisztérzékenység összefüggéseinek vizsgálatára. Dolgozatomban kérdőíves felmérésen keresztül azt vizsgáltam, hogy a lisztérzékenyek körében mennyire elterjedt a magas rostttartalmú ételek fogyasztása, a megkérdezettek mennyire ismerik kedvező élettani hatásaikat. Bár tisztában vagyok azzal, hogy a visszaküldött kérdőívek kis számából eredendően nem reprezentatívak a számolási eredményeim, mégis ez a kevés számú minta jelzésértékű arra vonatkozóan, hogy Magyarországon a lisztérzékeny betegek mennyire passzívak a rostfogyasztás iránt. A kiértékelés eredménye is azt támasztotta alá, hogy kevés számú lisztérzékeny beteg figyel oda a rostban gazdag táplálkozásra. Véleményem szerint érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani a tájékoztatásra az érintettek körében, akár személyes tanácsadás révén, a kezelőorvosok, dietetikusok bevonásával. Remélem évek múlva lassan változni fog, és egyre szélesebb körben elterjed Magyarországon is az egészséges táplálkozásra való hajlandóság, ill érdeklődés.29huglutén, gliadin, lisztérzékenység, coeliakia, rostRostban gazdag étrend gluténmentesenDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány