Fehér, MilánKoroknai, Nikolett2019-05-302019-05-302019-04-26http://hdl.handle.net/2437/268458A hal több ezer éve központi szerepet tölt be az ember táplálkozásában. A világ halhús termelése egyre növekvő tendenciát mutat. A ponty hazánkban és világszerte is az egyik legfontosabb tenyésztett halfaj. Alapvetően tógazdaságokban, extenzív körülmények között tenyésztik . Annak érdekében azonban, hogy a hazai halászati ágazat versenyképessége továbbra is megmaradjon, a közeljövőben szükség lehet a termelési mutatók jelentős javítására, illetve a ponty tenyésztés intenzifikációjára . Az intenzifikáció egyik lehetséges módja a pontynevelés beillesztése az intenzív üzemi haltermelésbe. Szakdolgozatomban intenzív körülmények között nevelt, különböző növényi hatóanyagokkal és probiotikus készítménnyel dúsított takarmánnyal etetett ponty (Cyprinus carpio, L.) termelési paramétereit elemeztem. A növekedés és takarmányértékesítés mellett azt is vizsgáltam, hogy miként hatnak a növényi eredetű kiegészítők a halak antioxidáns státuszára.45hutermelési paraméterekpontynövényi kivonatokintenzív recirkulációs rendszerantioxidáns-kapacitás mérésprobiotikumKülönböző növényi hatóanyag tartalmú takarmány etetésének hatása ponty (Cyprinus carpio) termelési paramétereire és immunstátuszáraDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány