Fábián, IstvánSzabó, Mária2019-10-012019-10-012019http://hdl.handle.net/2437/273907Részletesen vizsgáltuk az N-klóraminosavak képződés- és bomláskinetikáját. Megerősítettük, hogy az N-klóraminosavak képződése a protonált HOCl és a deprotonált aminosav között játszódik le egy bruttó másodrendű reakcióban. Bizonyítottuk, hogy fiziológiás körülmények között a lizin klórozása nagy valószínűséggel csak az α-aminocsoporton történik meg. A hisztidin – HOCl reakció tanulmányozása során bizonyítottuk, hogy két, pH-függő, párhuzamos reakcióúton megy végbe a folyamat, vagyis adott körülmények között megtörténhet az N-klóramin képződése és az aromás oldallánc klórozása is.We obtained on the formation and decomposition kinetics and mechanisms of N-chloro amino acids. We have confirmed that the formation of N-chloro amino acids occurs in an overall second order reaction. We have proved that the α-amino group of lysine is chlorinated under physiological conditions. We have shown that the chlorination process proceeds via two pH-dependent parallel paths in the histidine – HOCl system.113huklóraminokhipoklórossavreakciókinetikaaminosavakchloroamineshypochlorous acidreaction kineticsamino acidsN-klóraminosavak képződés- és bomláskinetikájaThe formation and decomposition kinetics of N-choloro amino acidsKémiai tudományokTermészettudományok