Gáspár, AttilaKecskeméti, ÁdámNagy, Cynthia Nóra2017-05-112017-05-112017http://hdl.handle.net/2437/240050Munkánk során egy olyan mikrofluidikai csipet dolgoztunk ki, mely alkalmas könnyminták fehérjetartalmának gyors és hatékony emésztésére. Szemben az oldatban való emésztéssel, mely 16 órát vesz igénybe, a kifejlesztett enzimreaktort alkalmazva a fehérjeemésztés reakcióideje ~ 1 perc. A vizsgálatokhoz 10 μl térfogatú mintákat használva a teljes folyamat 35 percig tart, mely magába foglalja az immobilizálást (10 perc) és a nem megkötődött tripszin eltávolítását (10 perc) is. A reaktor kis mintatérfogatot igényel, így a korlátozott térfogatokban rendelkezésünkre álló könnyminták emésztése is megvalósítható. A tervezett mikrofluidikai csip nagy mintafeldolgozó képességgel rendelkezik, mivel a kialakítása révén egyszerre 8 minta emésztése is kivitelezhető. A kapott CZE peptidtérképek alapján nincs számottevő eltérés az oldatban, illetve a reaktoron történő emésztés hatékonysága között. Habár a PDMS felületén adszorbeált tripszin viszonylag gyorsan elveszti aktivitását (2 óra), a PDMS csipek eldobható tulajdonságukból fakadóan (a felsorolt előnyök figyelembe vételével), a reaktorral való emésztés vonzó alternatívája lehet az oldatban emésztésnek.34humikrofluidikaproteolízisenzimreaktortripszinkapilláris elektroforézisKönnyminták fehérjetartalmának tripszines bontása mikrofluidikai enzimreaktoronDEENK Témalista::Kémia