Prokisch, JózsefSztrik, Attila2016-05-312016-05-312016http://hdl.handle.net/2437/228224Kidolgoztam a szelenittel dúsított MRS tápközegben inkubált Lactobacillus casei tejsavbaktérium által előállított, 250 nm átmérőjű vörös elemi szeléngömbök kinyerését és tisztítását, illetve a laboratóriumi célokra felhasználható NanoSel szol előállítását. A nanoméretű elemiszelén-részecskék vizes közegben való viselkedését vizsgálva felállítottam egy modellt, mely bemutatja az elemi szelén szelenitté és szeleniddé való feltételezett átalakulását, amely az elemi szelén felé erősen eltolt, igen hosszú idő alatt beálló egyensúlyi folyamat. Megvizsgáltam továbbá a nanoszelén viselkedését a talaj-növény-állat rendszerben.We developed a method to produce a purified sol for experimental use, called NanoSel, which contains 250 nm sized red elemental selenium nanospheres produced by fermentation with Lactobacillus casei in selenite enriched MRS broth. Investigating the separated nano-sized elemental selenium particles in aqueous media we constructed a model that demonstrates the disproportionation of elemental selenium to selenite and hydrogen-selenide, a slow equilibratory conversion process skewed toward the elemental form. We also examined the behaviour of the nano-sized elemental selenium particles in soil, plant and animal experiments.131huszelénseleniumÉlelmiszertudományoknanoparticlesupplementationnanorészecskekiegészítésNanoméretű elemiszelén-részecskék előállítása és vizsgálata a talaj-növény-állat rendszerbenProduction of nano-size elemental selenium particles and its investigation in the soil-plant-animal systemAgrártudományok