Murvai, MelindaMajoros, Anita2011-04-202011-04-2020112011-04-20http://hdl.handle.net/2437/104796A dolgozat tartalmát tekintve a tartósítási eljárásokat igyekszik bemutatni. Az eljárásokat 4 fő csoportba sorolja, úgy mint fizikai, kémiai, biológiai, illetve kombinálta tartósítási eljárások. Ezeken belül az egyes típusok bemutatása található. A hűtés, a hőkezelés, a víztartalom csökkentése, a besugárzás, valamint a mechanikai eljárások részletezését tartalmazza az első nagyobb fejezet. Ezek közül is legrészletesebben a leggyakrabban használt művelet, a hűtés és a hőkezelés, illetve ezek mikrobiológiai hatása kapott nagyobb figyelmet. A kémiai tartósítás esetében a különböző tartósítószerekről, valamint ezek hatásairól írtam. Itt megtalálható a tartósítószerek hatásain kívül azok összeg-, vagy szerkezeti képlete is. A biológiai eljárásoknál pedig a tejsavas és az alkoholos erjesztés, valamint az antibiotikumok alkalmazása került előtérbe. Emellett a dolgozathoz készített kérdőív, valamint ennek eredményei is megfogalmazásra kerültek. Ezen kívül a dolgozat tartalmazza a felmérés bizonyos eredményeit táblázat, illetve diagram formájában is.43 oldalhutartósításhőkezeléshűtéstartósítószerekbesugárzásNapjainkban alkalmazott tartósítási eljárásokDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia