Szőllősi, LászlóErdős, Adél Dorottya2019-04-292019-04-292019-04-26http://hdl.handle.net/2437/266366Napjainkban az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú szerepet tölt be. A tojás nemcsak alapvető élelmiszerforrás, hanem kiváló beltartalma révén funkcionális élelmiszer is. Nemzetközi szinten a tojástermelés és a -fogyasztás növekvő tendenciát mutat, ezzel szemben a magyar tojáságazatra az elmúlt 10-15 évben folyamatos visszaesés volt jellemző. Az állatjóléti előírások és a fogyasztói igények változása miatt az Európai Unióban alkalmazott tartásmódok az alternatív rendszerek arányának növekvő tendenciáját mutatja. A Magyarországon előállított étkezési tojás jellemzően (85%) bővített ketreces tartásmódból származik. Ezt követi a mélyalmos, illetve a madárházas technológia (14%). A szabadtartás és az ökológiai tartástechnológia nem jelentős (1%). Dolgozatom fő célkitűzése három, különböző tartástechnológiát (ketreces, mélyalmos és madárházas) alkalmazó magyarországi tojástermelő üzem esettanulmányi jellegű összehasonlító gazdasági elemzése.58hutojástartástechnológiatermelésgazdasági elemzésEltérő tartástechnológiájú tojástermelő üzemek összehasonlító gazdasági elemzéseDEENK Témalista::Társadalomtudományok