Máthé, CsabaPabar, Sándor Attila2017-05-152017-05-152017-05-12http://hdl.handle.net/2437/240332A Kárpát-medencei Crocus fajok in vitro szövettenyésztésével foglalkoztunk. A Crocus sativus, C. banaticus, C. heuffelianus, C. tommasinianus, C. scepusiensis és C. vittatus fajokból hoztunk létre szövettenyészeteket és vizsgáltuk morfológiai változásaikat. Az előbbi fajoknak vizsgáltuk a kataláz és peroxidáz enzimek aktivitását és izoenzim mintázatát gélelektroforézissel. Ezeknek az enzimeknek szerepük van az enzimatikus antioxidáns kapacitás kialakításában a növényeknél. A vizsgálataink során létrehozott tenyészetekből szövetbankot tartunk fenn és ez konzervációbiológiai célokat szolgál, mivel ezek védett és értekes fajok. Emellett a vizsgálatuk gazdasági haszonnal is kecsegtet, mivel a C. sativus értékes fűszer- és gyógynövény. Reméljük vizsgálatainkkal új hatóanyagokat fedezünk fel, vagy jó kihozatalt érünk el az értékes hatóanyagokból.27huCrocusin vitroszövettenyésztésgélelektroforéziskatalázperoxidázKárpát-medencei Crocus fajok szövettenyésztése, kataláz és peroxidáz enzimek vizsgálataDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Növényélettan