Varga-Kántor, AndreaBoda, Stefánia2021-11-172021-11-172021-11-15http://hdl.handle.net/2437/324876Már több évtizede nem csak külföldön, hanem Magyarországon is fénykorukat élik a különböző nassolni valók, snackek. Dolgozatomban különböző zöldségchipseket vizsgálok. Azonban a boltban kapható chipsekben sokszor a zöldségekben található jótékony hatást elnyomja a túl magas zsír és sótartalom. Vizsgálataim során arra keresem a választ, hogy az egyik legnépszerűbb snack terméket, a burgonyachipset más zöldségek helyettesítésével lehet-e funkcionális élelmiszernek nevezni. Továbbá a sütés módszere milyen mértékben befolyásolja a termék beltartalmi értékeit. Az általam elvégzett analitikai mérésekben 20 mintát vizsgáltam, 5 különböző zöldségből. A méréshez burgonya, édesburgonya, sárgarépa, petrezselyem és cékla chipseket vásároltam, valamint, különböző sütési módszerrel készült mintákat is készítettem hozzá. A beltartalmi vizsgálatok alapján a céklából és sárgarépából készült chipsek kiemelkedő eredményt értek el a flavonoid és az összes polifenol tartalom vizsgálat során. Az elemtartalom kísérletek során a saját készítésű minták eredményei érték el a legjobb eredményt. Az eredmények alapján alátámasztható, több felvetés is. Miszerint a különböző zöldségchipsek fogyasztása pozitív hatással van szervezetünkre a benne lévő hasznos komponensek miatt.55huchipszöldségchipsédesburgonyacéklasárgarépapetrezselyemburgonyabeltartalomKülönböző zöldségchipsek fogyasztói megítélése és beltartalmi értékeinek összehasonlító vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány