Kincses, SándornéPálfi, Barbara2014-11-032014-11-032014http://hdl.handle.net/2437/199690Szakdolgozatom témájául a kurkuma tökmag- és napraforgóolaj avasodására gyakorolt hatását választottam. Hidegen sajtolt napraforgó- és extrahált napraforgóolaj, valamint hidegen sajtolt tökmag- és melegen sajtolt tökmagolaj három paraméterét, a jódszámot, a savszámot és a peroxidszámot mértem, majd ezt követően négy csoportra osztottam mindegyik olajat. Kettőbe kurkuma került, kettőbe anélkül maradt, egy kurkumás és egy kurkuma nélküli olaj napfénnyel érintkezett, a másik kettő nem. 10 hét várakozás után megismételtem a méréseket. Nagymértékű változás volt megfigyelhető a kukumával dúsított napfénnyel érintkező olajok peroxidszáma esetében, ugyanis a színanyagok bizonyos körülmények között gerjesztik a fotooxidációs folyamatokat. Jódszám esetében is ennél a csoportnál volt jelentős változás megfigyelhető.41hukurkumanapraforgóolajtökmagolajfotooxidációjódszámsavszámperoxidszámA kurkuma (Curcuma longa) hatása napraforgó- és tökmagolajok avasodására napfénnyel érintkezve és napfénytől elzárvaDEENK Témalista::Kémia::Analitikai kémia