Elek, JánosRácz, Anita2013-05-132013-05-132013-05-062013-05-13http://hdl.handle.net/2437/168051Kutatómunkám során pálinkák tömegspektrometriás és infravörös spektroszkópiás vizsgálatának többváltozós elemzését végeztem el. A spektrumok adatainak felhasználásával a házi és kereskedelmi pálinka minták gyümölcsfajták és eredet szerinti elkülönítését hajtottam végre. Célom volt egy olyan új eljárást találni a pálinkák kémiai úton történő elkülönítésére, amely gyors, nem igényel mintaelőkészítést, minimális mintamennyiséggel is kivitelezhető valamint megfelelően robusztus a mérési körülmények változásaira nézve. A dolgozatban bemutatott eredmények alapján a pálinkák gyümölcsfajta szerinti elkülönítésekor bár nem jártam sikerrel, az eredet szerinti elkülönítések a spektrumok alapján pozitív eredményekkel zárultak.50hupálinkatömegspektrometriakemometriainfravörös spektroszkópiaPálinkák tömegspektrometriás és infravörös spektroszkópiás vizsgálatának többváltozós elemzéseDEENK Témalista::Kémia::Analitikai kémia