Kovács, BélaAndrási, DávidBódi, ÉvaNagy, Kinga2012-10-242012-10-242012-102012-10-24http://hdl.handle.net/2437/134964Hazánkban a talajok szelénben szegények, így az élelmiszereinkből származó szelénbevitel nem elegendő. A hiány elkerülése érdekében a szelént egyrészt természetes előfordulásában juttathatjuk be szervezetünkbe, például állati belsőségekkel, halakkal, olajos magvakkal. A legmagasabb szeléntartalmú élelmiszer mai ismereteink szerint a brazil dió. Másrészt táplálékkiegészítő szeléntablettával is pótolhatjuk az élelmiszereinkből hiányzó szelént, illetve fogyaszthatunk szelénnel dúsított élelmiszert is. Munkám során célom volt annak feltérképezése, hogy a hazai kereskedelmi forgalomban kapható olajos magvak mekkora szeléntartalommal bírnak, és az itt termő növényeknél mennyire érvényesül talajaink gyenge szelénellátottsága. Illetve a szelén oldaton nevelt búza- és borsócsírák milyen koncentrációban képesek felvenni a szelént.41huszelénHogyan növelhetjük szervezetünk szelénellátottságát növényi élelmiszerek fogyasztásával?DEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Mezőgazdasági kémia