Czine, PéterCzecze, Petra2025-06-192025-06-192025-04-25https://hdl.handle.net/2437/393570Szakdolgozatom az élelmiszerpazarlás helyzetét és annak csökkentési lehetőségeit vizsgálja a vendéglátásban. Kutatásom célja az volt, hogy feltárjam a vendéglátás mely szakaszán keletkezik a legtöbb élelmiszerhulladék és annak csökkentéséhez milyen hosszú távon fenntartható módszereket alkalmaznak. A vizsgálathoz primer és szekunder kutatási módszereket alkalmaztam. Dolgozatom elején nemzetközi és hazai szakirodalmi források segítségével ismertettem az élelmiszerpazarlással kapcsolatos fontosabb definíciókat, valamint hazai és globális szinten a mértékét. Primer kutatásom során három hazai ötcsillagos, nemzetközi szállodalánchoz tartozó szállodával készítettem mélyinterjút. A vizsgálat az egyes szakaszok bemutatása mellett kiterjedt a hulladékkezelési gyakorlatokra is. A dolgozat végén a kutatási eredmények alapján olyan javaslatokat fogalmaztam meg, melyek hozzájárulhatnak a fenntartható vendéglátás kialakulásához.41huélelmiszerpazarlásvendéglátásfenntarthatóságszállodaAz élelmiszerpazarlás jelentősége és csökkentésének lehetőségei a vendéglátásbanFood waste and its management in hospitalityKözgazdaságtudományKörnyezettudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.