Máthé, EndreDajka, Sára2022-11-112022-11-112022https://hdl.handle.net/2437/339624Dolgozatomban a cöliákiát, másnéven a lisztérzékenységet, és az azzal járó gyulladásos folyamatokat, a betegség hátterében álló genetikai hajlam, illetve a lejátszódó fiziológiai folyamtok fényében mutatom be. Ezzel együtt egy gluténmentes termék fejlesztésének folyamatát is felvázolom, mely amellett hogy a cöliákiás betegek is fogyaszthatják, olyan bioaktív alapanyagból és összetevőkkel készül melyek enyhíthetik a cöliákia tüneteit és betegséggel járó gyulladásos állapotot, illetve egészséges fogyasztók esetében segíthet a cöliákia kialakulásának megelőzésésben, így egészségvédő szerepet is játszhatnak. A felhasznált bioaktív anyagok a fekete rizsliszt, az útifűmagéj, és a kurkuma. Ezen anyagok jótékony hatásai is rövid bemutatásra kerülnek a dolgozatban, ezen felül pedig a fejlesztett terméken végzett vizsgálatok és eredményeik is bemutatásra kerülnek.43hutáplálkozástudománygluténmentes terméktermékfejlesztésélelmiszerrizslisztegészségvédelemfunkcionális táplálkozáscöliákialisztérzékenységEgészségvédő gluténmentes termékfejlesztésHealth protecting gluten-free product developmentDEENK Témalista::Biológiai tudományok::HumánbiológiaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::HumángenetikaDEENK Témalista::Kémia::Analitikai kémiaDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Biotechnológia