Takácsné Hájos, MáriaAndrás, István Géza2015-11-132015-11-132015-10-30http://hdl.handle.net/2437/218278A torma termesztése és fogyasztása Európában évszázados hagyományokra tekint vissza. Magyarország az évenkénti előállított torma mennyiségében kiemelkedő helyet foglal el Európában. Ahhoz, hogy jól jövedelmező legyen a termesztés, szükséges a magas hektáronkénti termésmennyiség és a kiemelkedő minőségű termék előállítása. Kísérletünkben két lombtrágyát vizsgáltunk, a Bisteppet és a Zöldpajzsot. A tenyészidő elején végzett vizsgálatok alkalmával mértük a növényegyedek lomb hosszúságát, levél darabszámot és tömeget. A későbbi időszakban a mérések kiterjedtek a rizóma méretbeli és egészségbeli vizsgálataira is. A végső méréseket az őszi betakarításkor végeztük el, ahol a termés mennyiségét mértük t/ha-ban. A legjobb eredményt a Bistep+Zöldpajzzsal kezelt terült érte el, ugyanis itt volt a legnagyobb az I. osztályú termény mennyisége (5,5 t/ha), amely 59% az összterméshez (9,25 t/ha) képest. A Zöldpajzzsal kezelt parcella I. osztályú rizóma termése 4,14 t/ha, amely az össztermés 58%-át képezte. Kontrollnál ez az arány 52% volt a 7,38t/ha össztermés viszonylatában. Összességében megállapítható, hogy a kombinált kezelés (Bistep+Zölpdajzs) hozott legnagyobb I. osztályú rizóma termést a kezelt parcellán.34huLombkezelésRizómaTormaLombkezelés hatása a torma hozamára és minőségéreDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány