Babinszky, LászlóGyőri, Zsolt2012-11-072012-11-0720122012-11-07http://hdl.handle.net/2437/147576A megváltozott fogyasztói igényeket követve a modern sertéstenyésztés célja a megfelelő minőségű termék gyors és gazdaságos előállítása a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Ezen folyamatnak két sarkalatos pontja a legjobb genetikai potenciállal bíró állatok beállítása a hizlaldákba, illetve az állomány szükségleteit maximálisan kielégítő takarmányreceptúrák kidolgozása. A tenyésztés során a nagy hústermelő képességgel és emellett kedvező takarmányértékesítő képességgel rendelkező genotípusok létrehozása a cél, mely megvalósításához napjainkban nélkülözhetetlen a molekuláris genetika eszköztára. Vizsgálatainkhoz két zsírdepozíciót befolyásoló gént – perilipin2 illetve leptin - választottunk, melyek korábbi irodalmi adatok alapján hatással vannak a sertés termelési paramétereire, mint például az átlagos napi gyarapodás vagy a színhúskihozatal. Munkánk során célul tűztük ki a sertések vágóhídi minősítése során mért paraméterek (hátszalonna-vastagság, karajkeresztmetszet és súly) és a két kiválasztott gén alléljai között lévő kapcsolat feltárását.45huperilipin2leptinA perilipin2 és leptin gének alléljainak hatása nagy genetikai kapacitású sertéshibrid termelési paramétereireperilipin2leptinno_restriction