Balogh, GáborBalogh, Vivien2017-05-162017-05-162017-05-16http://hdl.handle.net/2437/240412A gyógyszerhatóanyagok előállítása részben aerob fermentációkkal történik, melyek során az élő mikroorganizmus-tenyészet számára nélkülözhetetlen táptalaj komponenseket, az optimális pH-t és hőmérsékletet, valamint a légzéshez szükséges oxigént biztosítani kell. A fermentorok levegőztetése során azonban habzásra is kell számítani, ezt a jelenséget már a fermentor tervezésekor, a technológia kialakításakor is figyelembe kell venni. A technológia szempontjából a habzás egy nemkívánatos folyamat, hiszen megváltoztatja a folyadék áramlását, gátolja az oxigéntranszfert a levegőből, akadályozva ezzel a mikrobiális légzést. A káros habzás elkerülése érdekében gyakran alkalmaznak különböző kémiai habzásgátló szereket a fermentációk során. Az ipari tapasztalat azt mutatja, hogy a habzásgátlók általában jelentősen csökkentik az oxigén átviteli tényezőt, azaz az OTR-t. Ez pedig a mikroorganizmus hatóanyag termelésének csökkenését is eredményezheti.49huhabzásgátlóhabgátlóOTRoxigén transzfer rátafermentációbiotechnológiaadalékanyagHabzásgátlók hatásának modellezése az oxigénátvitelre aerob fermentációkbanDEENK Témalista::Műszaki tudományok