Szabó, PéterKovács, BarnabásKocsis, László2019-04-172019-04-17http://hdl.handle.net/2437/265704A Cserszegtomajon már a Festeticsek idején nemzetközi volumenű fajtagyűjtemény volt, melyet folyamatosan újítottak. A 1949-től komoly munka kezdődött el a szőlőnemesítés terén. Az ’Olaszrizling’ klónszelekciója mellett itt született meg a méltán híres és népszerű ’Cserszegi fűszeres’, a ’Pátria’, a ’Korona’, a ’Nektár’ és a ’Rozália’ is. A ’Messiás’ vörösbort adó szőlőfajta nemesítői célkitűzése volt, hogy a ’Dunáj’ és a ’Merlot’ szőlő fajták keresztezéséből egy korán érő, a külső hatásoknak ellenálló szőlőt hozzunk létre, ami a már bevált fajták előnyeit ötvözi az új, a mai kor elvárásainak megfelelő jellemzőkkel. Emellett fontos szerepet kapott a szárazságtűrő képesség, a termésbiztonság, a minőség, a jó szaporíthatóság, valamint a betegségekkel szembeni lehető legnagyobb ellenálló képesség elérése. Kutatásunk célja, hogy a ’Messiás’ szőlőfajta szőlészeti-borászati értékmérő tulajdonságait különböző helyeken végzett fajtakísérletek fürt- és bogyó, illetve borvizsgálati és borbírálati eredményei alapján mutassuk be.3 oldalhuborászat, szőlészet, szőlő, nemesítés, fajtakísérletMESSIÁS’ SZŐLŐFAJTA SZŐLÉSZETI-BORÁSZATI ÉRTÉKMÉRŐ TULAJDONSÁGAIkonferencia kiadványtudományterületek::kertészettudományok