Czipa, NikolettHartstein, Dávid2017-05-302017-05-302017http://hdl.handle.net/2437/241149A méz az egyik legtermészetesebb élelmiszer, kiváló cukorpótló, ami könnyen felszívódik. Az emberiség valószínűleg már évezredek óta fogyasztja, de napjainkban is igen kedvelt táplálék. A technika és tudomány fejlődésével egyidejűleg nőtte ki magát az élelmiszerhamisítás is, ide sorolva a mézhamisítást is. Diplomamunkám során ezért is törekedtem arra, hogy olyan vizsgálatokat végezzek, amik fényt deríthetnek esetleges méz hamisításokra. A vizsgálatom egy bizonyos napraforgó mézre terjedt ki. Ezt a mézet két változó arányú cukortermékkel (fruktóz-glükóz szörp, glükóz szirup) kevertem össze, azt vizsgálva mi az a határ, ameddig egy mézhamisító elmehet. Dolgozatomban hét paramétert vizsgáltam, ezek voltak a nedvességtartalom, pH érték, elektromos vezetőképesség, prolin tartalom, összes polifenol tartalom, diasztáz enzim aktivitás és ásványianyag tartalom.41humézcukortermékhamisításnapraforgóbeltartalomKülönböző cukortermékekkel kevert napraforgó mézek beltartalmi paramétereinek vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány