Karaffa, LeventeKovács, Emese2022-11-212022-11-212022-11-09https://hdl.handle.net/2437/341108A sör az emberek életét végigkíséri. Jelen volt a kezdetektől fogva, napjainkon át. Kutatók elősegítették a ma ismert mikroorganizmusok feltárását és azok szerepének megismerését. Az élesztők felfedezése nélkül nem tartana itt a sörgyártás, nélkülözhetetlen szerepet töltöttek be, mivel a sör előállításához alkoholos erjedésre van szükség. Ezt a folyamatot az élesztőgombák végzik. A két legjelentősebb mikroorganizmus a Saccharomyces cerevisiae és a Saccharomyces pastorianus. Mindkét faj hasonló eredettel rendelkezik. Genetikájuk, fizikai összetételük, szaporodásuk megegyező. Enzimekben gazdagok, melyek az anyagfelvételnél, átalakulásnál, növekedésnél és szaporodásnál játszanak szerepet.31 oldalhusörgyártásmikroorganizmusokMikroorganizmusok szerepe a sörgyártásbanDEENK Témalista::Biológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.