Bürgés, GyörgyNagy, BálintVarga, ZsoltFischl, Géza2024-07-232024-07-232021-11-14Gyepgazdálkodási Közlemények, Évf. 6 szám 1-2 (2008): Gyepgazdálkodási Közlemények (GS-06) , 71-761785-2498https://hdl.handle.net/2437/376873The purpose of Hungarian rangelands is looked upon in many different ways in our changing world. Environmentalists view the problem from an ecology centered point of view, while economists from an economy centered one. The third approach prefers a kind of rangeland management which can meet all expectations. Grassland and pasture management should be carried out in accordance with operative veterinary, phytosanitary, human and food safety regulations. An internationally acknowledged code includes all principles associated with these regulations. Food production will certainly gain greater significance, resulting in growing interest in rangeland management in the near future. Thus methods listed in this article should be kept in sight. Változó világunkban a hazai gyepterületek szerepe, rendeltetésének megítélése eltérő és nem problémamentes. A természetvédők ökológia centrikusan, míg a gazdasági szemléletű szakemberek ökonómia szempontból ítélik meg a gyepgazdálkodás aktuális kérdéseit. A harmadik szemlélet viszont összetett módon, az igényeknek, kívánalmaknak megfelelően szorgalmazza a gyepgazdálkodást. A rétekkel, legelőkkel kapcsolatos termesztéstechnológiáknak a növény- és állategészségügyi, valamint a humán- és élelmiszerbiztonsági törvényeket és rendeleteket be kell tartani. Az ezzel kapcsolatos intézkedéseket jogszabályok rögzítik, nemzetközileg és hazánkban egyaránt. Minden bizonnyal a közeljövőben az élelmiszer-előállítás jelentősége nőni fog. Ennek következtében a gyepgazdálkodás szerepe is felértékelődik. Ezért tehát a cikkben szereplő témákat folyamatosan felszínen kell tartani. application/pdfgyeptrágyázásnövényvédelemlegeltetésállategészségügyélelmiszerbiztonsággrasslandfertilizationplant protectiongrazinganimal healthfood safetygyepek tápanyagellátási-, növényvédelmi-, legeltetési- és élelmiszerbiztonsági kérdései napjainkbanfolyóiratcikkOpen Accesshttps://doi.org/10.55725/gygk/2008/6/1-2/10337Gyepgazdálkodási Közlemények1-26Gyepgazdálk. közl.