Izbékiné Szabolcsik , AndreaKovács, Botond2025-01-202025-01-202025https://hdl.handle.net/2437/385576Diplomamunkámban ivóvízen-, kezeletlen szürkevizen és kezelt szürkevizen neveltem mikrozöldségeket, mely során laboratóriumi körülmények között vizsgáltam az egyes öntözővizek minőségi jellemzőit és a kifejlett mikrozöldeket. Elemeztem, hogy a különböző szennyezettségű öntözővizek milyen hatást gyakorolnak az adott növények növekedésére és tápanyagfelvételére. Célom volt, hogy fogyaszthatósági vizsgálatok által, megállapítsam, hogy a fennáll-e a fogyasztásból adódó kémiai toxicitás által az emberi szervezetre gyakorolt potenciális egészségügyi veszély. Az eredményeim értékelése során arra a megállapításra jutottam, hogy a kutatásomra jellemző körülmények és tényezők mellett, az alkalmazott fogyaszthatósági mutatók alapján sem a kezelt szürkevizen, sem pedig a kezeletlen szürkevizen termesztett mikrozöldségek fogyasztása nem jelent egészségügyi veszélyt. Eredmények rámutatnak arra, hogy a körforgásos vízgazdálkodásban egy valós alternatíva lehet a szürkevizek öntözővízként való újrahasználata.79huszürkevíz, fogyaszthatóság, mikrozöldségMikrozöldségek termesztése kezelt szürkevizenKörnyezettudományok::KörnyezetvédelemHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.