Baranyai , EdinaRagyák, ÁgotaFelföldi, Réka2025-07-012025-07-012025https://hdl.handle.net/2437/395228Az édesítőszerek napjainkban egyre jelentősebb szerepet töltenek be a táplálkozásban, az egészségtudatos életmód és a különböző diétás irányzatok elterjedésének köszönhetően. A természetes és mesterséges édesítőszerek széles választéka áll rendelkezésre, melyek alternatívát kínálnak a cukor helyettesítésére. A szakdolgozat célja a különböző édesítőszerek, köztük bio és nem bio termékek elemösszetételének összehasonlító vizsgálata volt. A minták makro- és mikroelem-tartalmának meghatározását induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometriával (ICP-OES) végeztük, majd az eredményeket statisztikai módszerekkel értékeltük. Vizsgálatunk hozzájárulhat az egészségtudatosabb édesítőszerek választásához és a fogyasztók tájékozottabb döntéseihez.30huédesítőszer, ICP-OES, elemanalitika,Természetes és mesterséges eredetű édesítőszerek összehasonlító elemanalitikai vizsgálataDEENK Témalista::KémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.