Alexa, LórándSzilágyi, AnettFéki, Florencia Dalma2023-05-082023-05-082023-05-08https://hdl.handle.net/2437/352276Diplomadolgozatom készítéséhez az öt kávé vizsgálatát a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának Élelmiszertudományi Intézetében végeztem el. Mivel Magyarországon nem áll rendelkezésre kávétermesztő terület, így az általam felhasznált három csomag szemes kávét egy közkedvelt kávézóból, a két csomag előre őrölt kávét egy hipermarketből szereztem be. A szemes kávék között szerepelt egy koffeinmentes arabica kávé, egy 100% arabica szemes kávé, illetve egy 80-20% arabica-robusta keverék. Az őrölt kávé minták között volt egy 100% mexikói arabica kávé és egy 90-10% arabica-robusta kávékeverék. Elkészítési mód alapján négy formát választottam: gépi módszerrel készült presszó- és hosszú kávét, a hagyományos „kotyogós” kávéfőzést, és a viszonylag újabb, de kevésbé elterjedt „French Press” elkészítési módszert. Meghatároztam a minták polifenol- és flavonoid-tartalmát, ásványianyag-tartalmát, valamint koffeintartalmát.56hukávéásványi anyagokkoffeinösszes fenolos vegyületflavonoidKülönböző típusú kávék beltartalmi paramétereinek összehasonlításaDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.