Ercsey, IdaHuszka, Péter2024-08-012024-08-012014-12-31Táplálkozásmarketing, Évf. 1 szám 1-2 (2014): Táplálkozásmarketing , 87-952064-8839https://hdl.handle.net/2437/378751The examination of the quality of life on societal and individual level is emphasized increasingly in the social researches. The quality of life has subjective and objective components as well and we can get the complete view of the consumers’ perceived wellbeing by the measurement of these components. The objective of this article is to explore how the young people have the evaluation mechanism to their perceived quality of life and how they evaluate their health. According to the aim of this research, first we gain insight into the literature of the topic and after then we analyse the results of the empirical research. Unfortunately in respect of the evaluation to health our hypotheses were justifiable. The health does not have of high priority value for the members of 14-18 years old pupils. According to our research results we conclude that health and healthy lifestyle as an approach can be strengthened within the public and higher educational sectors. But it must become clear, that dissemination of knowledge, information is not sufficient, as without actively involving those of concerned, the problem can not be solved.A társadalomkutatásokban egyre hangsúlyosabbá válik az életminőség társadalmi és egyéni szintű vizsgálata. Az életminőségnek az objektív tényezők mellett vannak szubjektív összetevői, és ezek mérésével kaphatunk teljes képet a fogyasztók érzékelt jóllétéről. A kutatás célja annak feltárása, hogy milyen értékelési mechanizmus jellemző a fiatalok életminőség-megítélésére, és ebben milyen szerepe van az egészség szubjektív értékelésének. A kutatási célkitűzésnek megfelelően először betekintést nyerünk a téma szakirodalmába, majd értékeljük az empirikus kutatás eredményeit.application/pdfsubjective quality of lifehealthnutritionegészségtáplálkozásszubjektív életminőségFiatalok egészsége az életminőség és a fogyasztói magatartás tükrébenfolyóiratcikkOpen AccessSzerzőhttps://doi.org/10.20494/TM/1/1-2/12Táplálkozásmarketing1-21TM2631-1380