Alexa, LorándMazsu-Kuik, Renáta2025-06-192025-06-192025https://hdl.handle.net/2437/393665Pilseni és müncheni malátából készített italok antioxidáns hatású vegyületeit és ásványi anyag-tartalmát vizsgáltam. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szabad gyökök megkötésében az emberi szervezetben. A szabad gyökök súlyos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. A makro- és mikroelemek mennyiségi és minőségi jelenléte szintén elengedhetetlen az emberi szervezet számára. A már meglévő recept alapján elkészített italokat ezen paraméterek alapján vizsgáltam. Összességében elmondható, hogy a komló kiugró értékekkel bírt a vizsgálatok során. A maláta mennyisége és milyensége, a komló mennyiségének változása mind-mind befolyással voltak az elkészült italok vizsgálati eredményeire.43humalátaantioxidánsásványianyagMaláta alapú italok antioxidáns hatású vegyületeinek és ásványianyag-tartalmának meghatározásaKémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.