Gyulai, AnikóMagyar, Mária Rita2018-04-162018-04-162018http://hdl.handle.net/2437/249690A dolgozat célul tűzte ki, hogy feltárja és bemutassa a szakgimnáziumi, szakközépiskolai tanulók is-mereteit a táplálkozási- és testképzavarok tekintetében, valamint a különbözőségeket, melyeket az ismeretek képzésenként adnak. A kutatásból kitűnik, hogy egészségügyi, szociális és rendészeti képzésben, bár többnyire hallottak a legtöbb táplálkozási- és testképzavarról, mégis a rendészeti képzésen tanulók arányaiban sokkal kisebb számban ismerték a tápláltsági állapot kiszámításának (Testtömeg Index, Body Mass Index) módját. A rendészetben tanulókat továbbá az egészségi állapottal kapcsolatos előadások sem érdek-lik, melyre több esetben is a reakció, hogy nem érdekel, nem történik ilyen velem stb. Úgy gondolom, bár nem egészségügyi vonal, minden képzésen a diákot meg kell ismertetni a felelős egészséges életvezetéssel, aminek része a sport és elméleti tudás mellett a megfelelő táplálkozás, pihenés, egészség és az empátia, szociális érzékenység más emberekkel szemben. Ezekre és a mentálisan is egészséges fiatalság elérésére számos javaslatot teszek szakdolgozatomban.50huÉtel-elutasítással járó érzelemzavarSzelektív evésFóbiás típusú evészavarTúlevéses zavarNői athleta triászIzomdiszmorfiaAdonisz-komplexusOrthorexia NervosaAnorexia nervosaBulimiaObesitasPICAAnorexia AthleticaTáplálkozás- és testképzavarok ismerete szakgimnáziumi és szakközépiskolai tanulók körébenDEENK Témalista::Pszichológia