Sándor, AlexandraCsoma, Bettina2024-06-052024-06-052024https://hdl.handle.net/2437/370950Dolgozatom három fő témája a kötődés, az evészavarok, illetve a disszociáció voltak. Jelen kutatásomban ezek összevetésével foglalkoztam, a kötődés felnőttkori sajátosságait, a maladaptív evési attitűdöket, illetve a disszociatív élmények jellegzetességeit, befolyásoló tényezőit mutattam be, majd összefüggéseiket online kérdőíves vizsgálatban tártam fel 18 év feletti átlagpopuláción. A vizsgálatban három standard kérdőívet alkalmaztam, ezek a Kötődési Stílus Kérdőív magyar változata, az Evési Attitűdök Tesztje, illetve a Disszociáció Kérdőív magyar változata. Arra a kérdésre kerestem a választ, hogy a kötődésben fellelhetőek-e olyan sajátos mintázatok, amelyek eltérően alakulnak olyan személyeknél, akik nagyobb hajlamot mutatnak disszociatív élmények megélésére, illetve olyanoknál, akik valamilyen evészavarral, maladaptív evési attitűddel rendelkeznek. Emellett azt is megvizsgáltam, hogy fennáll-e összefüggés a táplálkozási rendellenességek, illetve a disszociációs hajlam kialakulása között. Ezek mentén szignifikáns különbséget találtam a Kötődési Stílus Kérdőív egyes alskáláin a disszociáció mentén, illetve mind az evészavar alapján létrehozott két kockázati csoportban, mind az önbevallás alapú evészavar estén. Az evési attitűdök és a disszociáció összefüggései azonban a várakozásaimmal szemben nem hoztak szignifikáns különbséget a két kockázati csoportban.58hufelnőtt kötődésmaladaptív evési attitűdökdisszociációASQ-HEAT-26DISQ-HA kötődési stílus, a kóros evési attitűdök és a disszociatív tünetek közötti kapcsolat vizsgálata átlagpopulációnPszichológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.