Peles, Ferenc ÁrpádBelák, Márk Dániel2017-06-012017-06-012017-04http://hdl.handle.net/2437/241213A szakdolgozatomban bemutatásra kerül az Alicyclobacillus nemzetség megjelenésének történelme, a nemzetség legfontosabb fajainak jellemzői, továbbá az általuk termelt gvajakol, illetve más fenolos vegyületeknek az élelmiszeripari jelentősége, s ezek keletkezésének metabolikus útvonala. A vegetatív sejtek és spóráinak hőellenállása számos különböző idegen nyelvű szakirodalom alapján lett megállapítva, mely szakirodalmak alapján lett összeállítva a gyümölcsléipar gyakori kritikus ellenőrzőpontjainak áttekintése s az, hogy a laboratóriumi tenyésztés során milyen táptalajokat alkalmazhatunk Alicyclobacillus fajok tenyésztésére. Végül szó esik arról is, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha analitikai módszerekkel szeretnénk kimutatni a jelenlétüket.45humikrobiológiagyümölcsAlicyclobacillusAz Alicyclobacillus nemzetség jelentősége és vizsgálati módszereinek bemutatásaDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Mezőgazdasági mikrobiológia