Vasvári, GáborBózsár, Réka Mónika2021-05-032021-05-032021-03-02http://hdl.handle.net/2437/308089A meggy rendkívül nagy antocianin tartalmának köszönhetően magas gyógyászati potenciállal rendelkezik. Ezen polifenolos vegyületek fő hatása az amiláz enzim inhibíciója, amely megtalálható mind az emésztőrendszerben, mind a szájüregben egyaránt. A gasztrointesztinális enzim inhibíció következtében antidiabetikus hatással rendelkezhet a kutatások szerint, míg a szájüregben pedig az alfa-amiláz enzim gátlása a fogszuvasodás mértékét csökkenti. Célkitűzésünk volt, hogy a rendelkezésre álló meggykivonat felhasználásával egy olyan szilárd gyógyszerforma összetételét dolgozzuk ki, amely a gyakorlatban is alkalmazható és üzemesíthető gyógyszerformát eredményez. Fontos szempont volt, hogy a tablettát szájüregi hatásra tervezzük, valamint a növényi eredetű hatóanyagot stabil formában tartalmazza a készítmény. A megfelelő összetétel meghatározása után mind a gyógyszerforma, mind a stabilitási analízisek pozitív eredményt mutattak. A vizsgálatokon a pasztillák törési szilárdsága rendkívül magas lett, amely megfelelő ennél a gyógyszerformánál, illetve a HPLC vizsgálatok alapján a meggykivonat is megőrizte stabilitását.39humeggykivonatpasztillaantocianinAntocianinban gazdag meggykivonat tartalmú orális gyógyszerforma formulázásaDEENK Témalista::Orvostudomány::Gyógyszerésztudomány