Kovács, BélaTóth, Csaba2009-03-062009-03-0620082009-03-06http://hdl.handle.net/2437/79469Magyarország egyik legfontosabb termesztett gyümölcsfa faja az alma, mégis a legtöbb vizsgálat tárgyát csak maga a gyümölcs képzi, illetve annak a beltartalmi értékei. Dolgozatomban a fa egy, két, és hároméves fásrészeinek elemtartalmát vizsgáltam. Arra kerestem a választ, hogy az egyes fajták között az elemtartalom tekintetében, milyen különbséget tapasztalhatók. Vizsgálataim 26 elemre terjedtek ki, ezek között egyaránt megtalálhatók esszenciális mikro- és makroelemek, valamint nehézfémek egyaránt. Megemlítem az elemeknek a növényekben betöltött szerepét, élettani hatását, csoportosítását. Ezenkivül vázolom az almatermesztés XX. századi történetét Magyarországon, ajelenlegi helyzetét, és a vizsgált fajták néhány jellemzőjét.55 p.hualmabeltartalmi értékanalítikanehézfém tartalomélelmiszerbiztonságAlmafafajták fásrészeinek összehasonlító vizsgálata-