Csapó, JánosFarkas, Zsuzsa2011-10-202011-10-2020112011-10-20http://hdl.handle.net/2437/115047Dolgozatom témája az anyatej azon alkotóinak vizsgálata és eredményeinek értékelése, amelyek fokozottan részt vesznek a csecsemő fejlődésében. Tudjuk, hogy a tehéntejnek különböző műveleteken kell átesnie, hogy az anyatejhez hasonló legyen. Ettől a csecsemőtápszer gyártás túl bonyolult. Ezért fontos lenne a tehéntejet egy másik emlősállat tejével felváltani a csecsemőtápszer gyártásban. Ezért vizsgálatom tárgya az anyatej és a kancatej összetétele. A szakirodalom tanulmányozása után és a szükséges vizsgálatok elvégzése során kapott eredményeknek köszönhetően összehasonlítottam az anyatejet és a kancatejet, valamint megvizsgáltam, hogy a kancatej és a tehéntej milyen paraméterekben hasonlítanak az anyatejre. Az eredményeket vizsgálva megállapítottam, hogy a kancatej hasonlít jobban az anyatejre a fehérjefrakciók, a micellák mérete, az aminosav-összetétel, vitamin- és ásványianyag-tartalom és zsírsav-összetétel tekintetében. Ezért ezek miatt nincs szükség adaptációra a kancatej esetében vagy legalább is, ha van rá szükség nem olyan mértékűre, mint a tehéntej esetében. Ez egyetlen problémát a kancatej ára jelenti.49huanyatejkancatejAz anyatej és kancatej összehasonlításaÉlelmiszerkémiaTejek összehasonlítása