Ungai, DiánaRózsa, Márk2022-11-132022-11-132022https://hdl.handle.net/2437/339669Szakdolgozatom fő céljaként a vizsgálatok eredményében olyan kérdésekre kerestem a válaszokat, hogy vajon milyen szárazanyagtartalommal és elemtartalommal rendelkeznek a lágysajt minták, illetve megvizsgálva milyen makro- és mikroelemek találhatóak bennük meghatározó mennyiségben és meghatározott arányban, egyúttal az állományvizsgálat befejeztével milyen konklúziókat lehet levonni. Vizsgálataim középpontjában a különböző magyarországi forgalmazók termékeinek szárazanyag- és elemtartalom összehasonlítása állt. A különféle laboratóriumi vizsgálati módszereknek, mint az állományvizsgálatnak is köszönhetően, a kérdésekre sok válasz vonható le. Felmerült a kérdés, hogy az elemtartalmak alapján melyik sajt fedezheti a legjobban az ajánlott napi szükségletünket.44husajtlágysajtcamembertbrietejelemtartalomszárazanyag-tartalomICP-OESállományvizsgálatLágy sajtok összehasonlító vizsgálataDEENK Témalista::Kémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.