Sipka, SándorNagy, Andrea Judit2023-01-312023-01-312022-10-04https://hdl.handle.net/2437/345224Az aszú borok vizsgálatának technikai alapját az jelentette, hogy a Citokróm C és H2O2 oxidatív reakcióban a ferril-peroxid szabadgyök képződés mellett fotonkibocsátás (kemilumineszcencia képződés) is történik, ami luminométerrel mérhető. Ezt a kemilumineszcencia képződést a különböző borok eltérő mértékben fokozzák. Legerősebben az 5 és 6 puttonyos tokaji aszú borok. Vizsgálataink fontos részét képezte továbbá a lineáris összefüggés kimutatása az aszúk glükonsav tartalma és kemilumineszcencia képződést fokozó hatása között. Emellett igazoltuk a tokaji furmintoknál, hogy a reduktív bor előállítási technika a nem okoz szignifikáns csökkenést a Botrytis hatásban az oxidatív módszerhez képest.33huTokaji aszú borokkemilumineszcenciaB. cinereaVizsgálatok tokaji aszú borokon prooxidáns hatást mérő biokémiai módszerrelDEENK Témalista::Orvostudomány::BelgyógyászatHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.