Kiss, NoémiPopovics, Péter András2024-07-302024-07-302021-12-01Gazdálkodástudományi Közlemények, Évf. 9 szám 2 (2021) , 37-462061-2443https://hdl.handle.net/2437/377668Nutrition is a dynamically changing part of our lives. New diet trends or new foods appear in stores every day. The number of gluten-sensitive patients is on an ever-increasing trend, so it is no exaggeration to say that this is a new public disease. In a developed society like Hungary, it is present in 7-12 percent of the population, and the vast majority of them are women. We believe that, although there is information available on the subject, it is important to look at how, in addition to the people involved, food companies are coping with the necessary innovations and improvements in the machinery and technology used in production. Because the widening range of gluten-free foods has a major impact on product composition, production technology, and capital employed. There is a huge competition in the Hungarian milling industry, keeping the legacy of their predecessors, they try to stay competitive and up-to-date, all in the name of sustainability. The aim of the research is to assess the proportion and needs and habits of glutensensitive people and to illustrate the impact of the new nutritional trend on the mill industry. We were also looking for an answer whether there are any significant difference in the production of gluten-free products compared to the production of traditional products. We conducted an online questionnaire survey of the questions, which was completed by five hundred people.A táplálkozásunk az életünk során dinamikusan változik. Naponta jelennek meg új étrendi irányzatok vagy új élelmiszerek az üzletekben (Szűcs, 2013). A gluténérzékeny betegek száma folyamatosan növekvő tendenciát mutat, így nem túlzás azt állítani, hogy egy új népbetegségről van szó. Egy olyan fejlett társadalomban, mint Magyarország a lakosság 7-12 százalékánál van jelen, döntő többségük pedig nő (Juhász – Kovács, 2012). Úgy gondoljuk, annak ellenére, hogy vannak rendelkezésre álló információk a témával kapcsolatosan, fontos megvizsgálni, hogy az érintett személyeken kívül, az élelmiszergyártó cégek hogyan boldogulnak a szükséges újításokkal és a gyártás során használt gépek, illetve technológia továbbfejlesztésével. Mivel a gluténmentes élelmiszerek szélesedő választéka nagy hatást gyakorol a termékek összetételére, előállításának technológiájára és a ráfordított tőkére. A hazai malomiparban óriási verseny van, elődjeik hagyatékát megtartva igyekeznek versenyképesek és korszerűek maradni, mindezt a fenntarthatóság jegyében kivitelezni. A kutatás célja, hogy felmérésre kerüljön a gluténérzékenyek aránya és igényei, valamint szokásai, és szemléltesse az új táplálkozási trendek hatását a malomiparra. Valamint arra kerestünk választ, hogy a gluténmentes termékek előállításánál jelentkezik-e valamilyen szignifikáns eltérés, a hagyományos termékek gyártásához képest. A fentebb említett témakör kapcsán egy online kérdőív segítségével készítettünk egy felmérést, melyet ötszázan töltöttek ki.application/pdfgluténgluténérzékenységgluténmentesmalomiparglutengluten sensitivitygluten freemill industryGLUTÉNMENTES TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK FELMÉRÉSE A LAKOSSÁG KÖRÉBENfolyóiratcikkOpen AccessGazdálkodástudományi Közlemények292676-864X