Gyémánt, GyöngyiGnandt, Krisztina Edith2025-07-012025-07-012025-05-09https://hdl.handle.net/2437/395259A keményítő hidrolízisét az amiláz enzimek végzik, így dolgozatom témájaként néhány keményítőtartalmú élelmiszer (tészta, rizs, burgonya, kenyér) amiláz kezelésének vizsgálatát választottam. Az enzimek, amelyeknek a hatásait vizsgáltam: Bacillus licheniformis α-amiláz, Bacillus subtilis α-amiláz, Aspergillus oryzae α-amilázok, valamint a sertés hasnyálmirigy eredetű α-amiláz. Kísérleteimhez egyszerű, könnyen megvalósítható körülményeket választottam (vizes közeg, szobahőmérséklet), annak megfigyelésre, hogy használható lehet-e ez a módszer a háztartásokban keletkező keményítőtartalmú hulladékok házilagos előkezelésére akár a komposztálás előtt.43huélelmiszerhulladék, amilázKeményítőtartalmú élelmiszerhulladékok kezelése α-amiláz enzimmelKémia::BiokémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.