Bákonyi, NóraDomokos-Szabolcsy, ÉvaDörgő, Máté2023-05-182023-05-182023-05-15https://hdl.handle.net/2437/353775A világ népessége rohamosan növekszik és a következő évtizedekben várhatóan megduplázódik. Ez különösen a kevésbé fejlett országokban jelent kihívást, ahol az emberek már most is küzdenek a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosításáért. Az algák, mint alternatív fehérje források egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki takarmányozási és humán élelmezési szempontból egyaránt. E dolgozatban egyrészt vizsgáltuk az Arthrospira platensis SAG-257.80 nevű algatörzs nevelésének léptéknövelési lehetőségét fermentált lucerna barnalé kiegészítéssel, nevelősátras rendszerben, tartályos nevelési körülmények között, másrészt a felnevelt és betakarított algák egy feldolgozási, alkalmazási lehetőségét vizsgáltuk különböző száraz hordozókkal keverve, azért, hogy hosszútávon eltartható, alacsonyabb energiabefektetéssel szárítható termékjelölteket állítsunk célzott takarmányozási alkalmazásra. Néhány fontos, értékmérő beltartalmi tulajdonság mérésével jellemeztük is előállított zöldtésztákat.56hualgáktakarmányozásbarnalézöldtésztaArthrospira platensisMikroalga-alapú takarmányfejlesztés feldolgozott lucerna melléktermék hasznosítássalDEENK Témalista::Biológiai tudományokHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.