Markovics, ArnoldMatyi, Hajnalka2024-01-082024-01-082023-10-25https://hdl.handle.net/2437/364503Manapság egyre elterjedtebb az egészségtudatosság, mely megjelenik táplálkozásunkban, fizikai aktivitásunkban, általános egészségügyi állapotunkban, mentális egyensúlyunkban. A már meglévő tudatosság mellett bizonyos hányadban jellemző szervezetünkre való nem megfelelő odafigyelés káros szokások által. Ezek hatására diszfunkció alakulhat ki, mely szervi problémákat okozhat. Megjelenési formái közé sorolható a szívet érintő krónikus betegségek, szövődmények. Egyes élelmiszerek kiemelten kedvező hatással rendelkeznek, mely közé sorolható a szőlőben lévő antioxidáns tartalom, mely csökkenti a szabadgyökök káros hatását. A Tokaji aszú által kifejtett lehetséges antioxidáns hatás, valamint a bor erjedése során fermentált hatóanyagok tanulmányozása in vitro endothel sejteken igéretes eredményekkel bírhat, mely elősegítheti a kardiovaszkuláris betegségek kezelését. További célunk annak megállapítása, hogy a Tokaji aszú hogyan befolyásolja az értónus szabályozó molekulák mRNS expressziós szintjét lipopoliszacharid által indukált gyulladásos körülmények között.30 oldalhuborértónusgyulladásTokaji aszúból készített kivonat értónust szabályozó hatásának vizsgálata in vitro gyulladásos érmodellenDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Molekuláris biológiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.