Gorliczay, EditSzacsuri, Bence2024-06-112024-06-112024-05-02https://hdl.handle.net/2437/372370A modern mezőgazdaság ma számos kihívással néz szembe, miközben egyre növekvő globális népességét kell táplálnia. A klímaváltozás, a vízhiány, a termőföld eróziója és a fenntarthatatlan termelési gyakorlatok mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak az élelmiszerbiztonságra és a mezőgazdasági termelésre. Ezeknek a kihívásoknak a kezelése és az élelmiszertermelés hatékonyságának növelése érdekében azonban szükség van új megközelítésekre és technológiákra. Az egyik ígéretes megoldás az aeropónia, egy olyan növénytermesztési módszer, amelyben a növényeket tápanyagban gazdag vízpermettel látják el, miközben a gyökerek szabadon lógnak a levegőben. Az aeropónikus rendszerek alkalmazása lehetővé teszi a növénytermesztést olyan területeken is, ahol korábban lehetetlennek vagy kevésbé megfelelőnek tartották a termesztésre. Ennek révén az aeropónia is utat tud nyitni a városi környezetekben vagy más nehezen hozzáférhető területeken történő növénytermesztésnek33hujégsalátatalajnélkülitermesztésaeropóniaaeropónikusJégsaláta (Lactuca sativa var. capitata ‘Great Lakes 118’) termesztése aeropónikus körülmények közöttGrowing iceberg lettuce (Lactuca sativa var. capitata 'Great Lakes 118') under aeroponic conditionsMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.