Tóth, DezsőFarkas, Máté2023-08-092023-08-092023https://hdl.handle.net/2437/358117Ezen retrospektív vizsgálat célja gyomor daganat következtében elvégzett laparoszkópos gasztrektómia (LG) és a hagyományos nyitott gasztrektómia (NYG) rövid és hosszútávú eredményeinek az összehasonlítása volt különböző szempontok alapján, valamint a témát érintő meglévő irodalmi adatok vizsgálata és az azokkal való összevetés. Szignifikáns különbség az eltávolított nyirokcsomók számában (LG:23 vs NYG:10,11; p<0,001) és a nyirokcsomó eltávolítás kiterjesztésének mértékében mutatkozott (p=0,004) a két csoport között. A túlélésre vonatkozó eredmények nem tértek el szignifikánsan egymástól a két műtéti csoport között. Ez a kis elemszámú vizsgálat, azt mutatja, összhangban a témában megjelent legújabb, jóval több beteg bevonásával készült tanulmányokkal, hogy a laparoszkópos gasztrektómia a nyitott műtéti típushoz hasonlóan biztonságosan elvégezhető el nem térő túlélésbeli eredményekkel. Átfogóan, a legtöbb lehetséges összehasonlításra alkalmas pontot vizsgálva a meglévő nemzetközi irodalom alapján a LG előnyei közt említhető a kisebb műtét alatti vérveszteség és azt követő fájdalom, a ritkábban előforduló vérátömlesztésre való igény, kedvezőbb esztétikai eredmény, valamint egyes beszámolók szerint a gyulladásos paraméterek és lázas időszak esetében is előrébb való a nyitott gasztrektómiához képest.34hulaparoszkópos gasztrektómianyitott gasztrektómiagyomorrákA laparoszkópos gyomorrák-sebészet rövid és hosszútávú eredményei a nyitott műtétek vonatkozásábanDEENK Témalista::OrvostudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.