Sipos, PéterLőrincz, Nóra2013-10-302013-10-3020132013-10-30http://hdl.handle.net/2437/174571A magyar gazdák és szakemberek meggyőződése, hogy a hazai gyümölcs európaszerte kiváló és beltartalmát tekintve értékesebb, mint a külföldről származó azonos fajta gyümölcs. Kutatások bizonyítják, hogy a meggy antioxidánsokban igen gazdag, ezáltal jelentős egészségvédő hatása van. Képes megelőzni a gyulladásokat, a daganatos, valamint a szív- és érrndszeri megbetegedéseket. Célom volt a hazai meggy- és cseresznyefajták kiválóságának bizonyítása. Vizsgálataim során kitértem az egyes fajták összes sav-, C-vitamin-, összflavonoid- és összes fenolos antioxidáns tartalmának meghatározására. A méréseim bebizonyították, hogy a hazai meggyek és cseresznyék valóban nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidáns hatású vegyületeket.47humeggycseresznyeantioxidánsC-vitaminflavonoidHazai meggy- és cseresznyefajták beltartalmi paramétereinek vizsgálataDEENK Témalista::MezőgazdaságtudományDEENK Témalista::Kémia