Pál, KárolyCsák, Gyula László2025-12-112025-12-112025-10-27https://hdl.handle.net/2437/399729A diplomadolgozat célja a különböző tojások bolti, házi és kistermelői forrásokból származó tojások mikrobiológiai állapotának összehasonlító vizsgálata, valamint a fogyasztói tojásfogyasztási és kezelési szokások feltérképezése volt. Dolgozatomban három féle forrásból (nagyüzemi, kistermelői, házi) származó tojással dolgoztam, melyek felületi és belső mikrobiológiai szennyezettségét vizsgáltam. A legjelentősebb, tojásban jelen lévő patogének közül az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus jelenlétének volumenét igyekeztem megállapítani telepszám meghatározással. E mellett összcsíraszámot határoztam meg mely révén a tojások felületének mikrobiológiai állapotáról képet adó adatokat kaptam. Ezen adatok összevetésével a különböző forrásból származó tojások szennyezettségét hasonlítottam össze.47huTojásEscherichia coliStaphylococcus aureusTojás mikrobiológiai vizsgálataMezőgazdaságtudományHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.