Kántor, AndreaNagy, Éva2019-11-252019-11-252019http://hdl.handle.net/2437/276823Szakdolgozatom célja, olyan házi jellegű száraztészták elkészítése volt durum lisztből, amelyek színezéséhez kizárólag csak természetes eredetű színezőanyagok felhasználását terveztem, hiszen napjainkban egyre több fogyasztó preferálja a mesterséges anyagoktól mentes élelmiszereket. Olyan termékek elkészítését céloztam meg, amelyek beltartalmi paramétereikkel és megjelenésükkel képesek megnyerni több fogyasztói réteget is, valamint rövid idő alatt elkészíthetők. A színezéshez felhasznált zöldségek a következők voltak: cékla, lila káposzta, uborka és sárgarépa. Vizsgáltuk a minták főzés utáni tömegét, szárazanyagtartalmát, savfokát, összes polifenol, flavonoid és fehérjetartalmát is, illetve 10 különböző elem jelenlétét. A vizsgálatok eredményeiből megállapíthattuk, hogy melyik tészta fogyasztása lenne a legkedvezőbb.54huszáraztésztadurum búzalisztzöldségekHázi jellegű durum száraztészta színezése különféle zöldségek levévelDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány