Boros, NorbertHarangi, Péter Tamás2010-10-212010-10-2120102010-10-21http://hdl.handle.net/2437/99652Magyarországon marhahúsból nagyon keveset fogyasztanak, az Európai Unió országainak nagy többségében az egy főre eső marhahúsfogyasztás többszöröse a hazainak. A magyarok húsfogyasztása szinte kizárólag csak sertés- és baromfihúsra korlátozódik, ezért is tartom fontosnak, hogy alaposabban megismertessem az emberekkel a marhahús kiváló minőségi paramétereit. Dolgozatomban arra vállalkoztam, hogy a marhahús kémiai és fizikai tulajdonságai alapján összevetem a különböző súlykategóriában vágott állatok húsának jellemzőit. Célom, hogy meghatározzam a húsminőség szempontjából legelőnyösebb vágósúlyt. A tanulmány segítheti egyrészt a termelőket, abban hogy a megfelelő súlyúra hízlalják állataikat, másrészt segítheti a fogyasztókat abban, hogy optimális minőségű húshoz juthassanak hozzá.46huWarner-Bratzlerbeltartalmi paramétermarhahúsporhanyósságA charolais húsmarha különböző súlykategóriáinak húsminőség vizsgálataDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány::Tej, hús és más állati termékekrestricted