Karaffa, ErzsébetAlexa, LorándCsótó, AndrásHajdu, Ágnes2025-04-142025-04-142024https://hdl.handle.net/2437/389081A fogyasztók körében egyre inkább nő az igény az olyan zöldségek és gyümölcsök irányába, amelyek termesztése során nem alkalmaztak kémiai növényvédő szereket. Azonban a fertőző mikroorganizmusok és kártevők ellen szükség van védekezésre. Olyan módszerekre és készítményekre van szükség, amelyek semmilyen mértékben nem terhelik a környezetet és nem károsítják az emberi egészséget. A Trichoderma fajok alkalmazása is remek alternatívaként jöhetnek szóba, mivel nagyon gyors növekedésű fonalas gombákról van szó, képesek kiszorítani a növények számára patogén mikroorganizmusokat, védik a növényeket a különböző stressz hatásoktól, és gyorsítják a növekedést is. Ezen felül A Trichoderma fajok nincsenek káros hatással a környezetre, ezáltal jó helyettesíthetik a kémiai növényvédő szereket. Dolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a termesztés során, Tricho Immun készítménnyel való kezelés után, hogyan változtak a spenót és a vöröshagyma beltartalmi paraméterei. Vizsgálataimat laboratóriumi körülmények között végeztem, ahol összes fenolos vegyület- és flavonoid tartalmat, savtartalmat és az elemtartalmat vizsgáltam.43huspenóthagymaTrichodermaBiostimuláns készítmény hatása zöldségek beltartalmi paramétereireKémia::Analitikai kémiaHozzáférhető a 2022 decemberi felsőoktatási törvénymódosítás értelmében.