Karaffa, ErzsébetDede, Orsolya2016-05-182016-05-182016http://hdl.handle.net/2437/227598Napjainkban az élelmiszereket többnyire nagyipari módszerekkel állítják elő emiatt minden olyan termékkárosodás vagy szennyeződés,mely alkalmas a fogyasztó egészségét gyengíteni, a korábbiaknál lényegesen súlyosabb következményekkel járhat. Az állatról emberre átvihető fertőzések,zoonózisok közül nagy jelentősége van az ételmérgezésnek.A szennyeződések egyik leggyakoribb forrása a szalmonella hordozó brojler csirke húsa és a fertőzött nyers tojás.Dolgozatomban egy hazai nagyüzemi húshibrid tyúktenyésztő vállalkozás szalmonella státuszát vizsgáltam laboratóriumi kontrollok segítségével.Ezen vizsgálatok kiterjedtek a brojler csirke állomány szülőpár állományaira és azok környezetéből vett mintákra, valamint a keltetés alatt vett környezetből és a kikelt naposcsibékből származó minták ellenőrzésére.43huNevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarországsalmonellaélelmiszerbiztonságnagyüzemi baromfitartásNagyüzemi tenyészbaromfi állomány salmonella gyérítési programjának kontrollja során szerzett tapasztalatok a 2015-ös év eredményei alapjánDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány