Peles, FerencSzanyi, Dóra2012-11-062012-11-0620122012-11-06http://hdl.handle.net/2437/146786A kenyér az a táplálék, amelyet minden ember minden nap fogyaszt. A napjainkban készült kenyér, az energia- és tápanyagszükségletünket megfelelően kielégíti, tápláló, jól emészthető, aromás, élvezetes és finom. Az ízhatás kialakulásában szerepet játszanak a kovászban termelődő étkezési savak és aromavegyületek, melyek egyben a termék eltarthatóságát is növelik, mivel védenek a kórokozó baktériumoktól és gombáktól. Dolgozatom első részében a kenyérkészítés folyamatát részletezem, majd pedig az elkészült kenyér romlását, vagyis a kenyérbetegségeket taglalom. Dolgozatom második felében egy félfolyékony starterkultúra előállításáról írok.33hukovászkenyérmikrobiológiaA kovász és a kovászos kenyér mikrobiológiai vonatkozásaiDEENK Témalista::Biológiai tudományok::Mikrobiológia