Kincses, SándornéKiss, Tamás2012-05-222012-05-2220122012-05-22http://hdl.handle.net/2437/129205Szakdolgozatomban 2 témát dolgoztam fel és gyúrtam eggyé, a pálinkát és a whiskyt. A pálinka névvel, csak a Magyarországon termett gyümölcsből készült párlatot illethetjük. A whiskyt sok országban termelik és fogyasztják, de a legkiemelkedőbbek Skócia, Írország, Egyesült Államok, Kanada, Japán. A pálinka hungarikum, a whisky pedig egy nemzetközi ital. Mindkettő esetében vannak szabályozások, amelyek hasonlóak is, de mégis egy kicsit mások. Régi hagyományokra tekinthet vissza a pálinka és a whisky is egyaránt. Történetük jelentősen különbözik, technológiájuk főfolyamatai viszont hasonlítanak. Dolgozatommal beszerettem volna mutatni e két nemes párlat történetét és gyártási folyamatát, hogy átláthatóak legyenek a különbségek és a hasonlóságok. Kérdőívemmel felmértem, a főleg fiatal korosztály pálinka- és whiskyfogyasztási szokásait. Ki mit fogyaszt, milyen fajtát választ inkább, és a fogyasztási szokásokat. Utóbbiból kiderül minden olyan dolog, amit helyesen vagy tévesen teszünk hagyományainkból, szokásainkból kifolyólag. Az szubjektív, hogy ki mit választ, de mindenképpen érdemes egy esélyt adni a másik italnak is, hogy megismerjük azt.50hupálinka, whiskyA pálinka és a whiskyPálinka-, és whiskyfogyasztási szokásokpálinka, whisky