Takácsné Hájos, MáriaMakai, Kristóf2016-11-282016-11-282016-10-27http://hdl.handle.net/2437/232737Hazánkban egyre nagyobb jelentőséget kapnak a környezetkímélő termesztéstechnológiában termesztett zöldségek,gyümölcsök. A sárgarépa jó beltartalmi paramétereivel, sokoldalú felhasználhatóságával igen közkedvelt zöldség faj. Elengedhetetlen alapanyaga a különböző bébi ételeknek, italoknak, diétás készítményeknek. Az egyes zöldségfélék (levélzöldségek, egyes gyökérzöldségek közöttük a sárgarépa) könnyen akkumulálják a nitrátot amely terheli az emberi szervezetet, illetve a túlzott műtrágya használat környezet károsító hatással is bír. Kísérletünkben 3 különböző termék (Dudarit, Trifender, Bacillus thüringiensis) hatását vizsgáltuk 3 rövid (Nantes-3, Kinga, Karotella) és 3 hosszú tenyészidejű (Chantenay, Rekord, Danvers-126) morfológiai tulajdonságaira és beltartalmi paramétereire. Kísérletünkben arra kívántunk rámutatni, hogy ezek a természetes talajjavítók, baktériumtrágyák használata beillesztethető-e a szántóföldi zöldségtermesztésbe.45husárgarépakörnyezetkímélő termesztéstechnológiaTrifenderDudaritSárgarépa fajták értékelése környezetkímélő termesztéstechnológia mellettDEENK Témalista::Mezőgazdaságtudomány